6 fakte shkencore që vërtetojnë se udhëtimet ndikojnë pozitivisht në shëndet

1. Udhëtimi ju ekspozon në mjedise të ndryshme, të cilat krijojnë antitrupa më të fortë dhe rrisin ndjeshëm sistemin tuaj imunitar.

Antitrupat janë proteina të vogla që mbrojnë sistemin tuaj imunitar nga patogjenët e dëmshëm. Hulumtimet tregojnë se kur ekspozohemi ndaj papastërtive dhe sëmundjeve të vogla kur udhëtojmë nga një vend në vend, trupi ynë përshtatet me mijëra baktere të reja, të cilat e bëjnë atë shumë më të fortë.

2. Udhëtimi ul nivelin e stresit.

Ndoshta e kishit dëgjuar këtë fakt por është vërtetuar shkencërisht se udhëtimi shton lumturinë dhe zvogëlon depresionin. Një studim zbuloi se tre ditë pas pushimeve, udhëtarët ndiheshin të çplodhur, më pak të shqetësuar dhe në një gjendje më të mirë shpirtërore. Këto përmirësime nuk u zhdukën kur u kthyen në shtëpi, ato zgjatën edhe në javët në vazhdim.

3. Udhëtimi përmirëson shëndetin e trurit.

Udhëtimi zgjeron mendjen tuaj. Ju takoni njerëz të rinj. Ju i përshtateni situatave të reja. Ju bëheni më të vetëdijshëm në nivel global dhe kulturor. Kjo është e mirë për shëndetin tuaj, sepse përvojat e reja rrisin fleksibilitetin njohës, duke mbajtur mendjen tuaj të mprehtë. Studimet kanë treguar një lidhje pozitive midis udhëtimit dhe rritjes së kreativitetit, një ndjenje më të thellë të ndërgjegjësimit kulturor dhe rritjes personale. Sipas Gazetës së Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale, ata që udhëtojnë dhe studiojnë jashtë vendit kanë tendencë të jenë më të hapur dhe emocionalisht të qëndrueshëm.

4. Udhëtimi do të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Një studim afatgjatë i Framingham Heart zbuloi se burrat dhe gratë që udhëtonin çdo vit kishin më pak gjasa të vuanin nga një atak në zemër ose të kishin sëmundje të zemrës.

5. Udhëtimi ju mban në formë.

Shpesh udhëtimi nënkupton qëndrimin ulur për orë të tëra, por gjithashtu do të thotë shumë mundësi për ta detyruar veten të jemi aktiv. Kur udhëtojmë, duam të provojmë gjëra të reja dhe të shohim gjithçka që duhet të shohim, pasi kemi shpenzuar para për të arritur atje, në fund të fundit kështu që për pushime, ne kemi më shumë gjasa të provojmë një sport ekstrem apo të ecim nëpër rrugët e qytetit. Edhe nëse planifikoni të qëndroni gjatë gjithë ditës në plazh, ecja në rërë do të detyrojë muskujt tuaj të punojnë dy herë më shumë.

6. Ata që udhëtojnë shpesh, janë të prirur të jetojnë më gjatë.

Është e vërtetë, ata që udhëtojnë shpesh, janë të prirur të jetojnë më gjatë. Qoftë brenda vendit apo jashtë shtetit, të gjitha format e udhëtimit mund të rritin jetëgjatësinë tonë. Hulumtimet tregojnë se udhëtimi redukton stresin, e mban trupin tuaj të shëndetshëm dhe rrit shëndetin e trurit. Këto shtojnë shanset për të jetuar më gjatë.

Ja sugjerimet tona për udhëtimin tënd të radhës!